Egzama

Bebeklerde Egzama: Nedir, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Bebeğinizde her an egzama olabilir. Bu yüzden egzama hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bebeklerde egzama nedir, nasıl görünür, nasıl teşhis ve tedavi edilir detayları ile anlattık.

Bir bebek, bebeklik döneminde erkenden egzamaya yakalanabilir. Çoğu, cildindeki tahriş edici kızarıklık ve kaşıntılı lekeleri aşacak olsa da, bazı bebeklerin ek desteğe ihtiyacı olacaktır.

Egzamayı tedavi etmek ve bebeğinizin kaşıntısını durdurmak için en iyi yöntem nedir bilmiyorsanız eğer, bebeklerde egzama ile ilgili hazırlamış olduğumuz bu makalemizde, bebeklerde egzamanın nasıl göründüğü, nasıl teşhis edebileceğiniz ve en iyi bebek egzama tedavisi hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.

Bebek Egzaması Nedir?

Egzama (aynı zamanda atopik dermatit olarak da adlandırılır), vücudun herhangi bir yerinde görülebilen, ancak genellikle yüzde ve uzuvlarda görülen kuru, kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Bebekler de dahil olmak üzere herkes egzama olabilir.

Bebeklerde egzama çok sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Çocukların %25’ini etkiler, bu çocukların %60’ı yaşamlarının ilk yılında egzamaya yakalanabilir. Bazı kişilerde egzama rahatsızlığı ömür boyu sürebilirken, bazı çocuklar bunu erken yaşlarda tamamen atlatabilir.

Bazı etkenler, insanları egzamaya daha yatkın hale getirme eğilimindedir, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Aile bireylerinde egzama geçmişi
  • Ailede saman nezlesi, alerji veya astım geçmişi
  • Soğuk ve nemli bir iklimde yaşamak
  • Çevresel tahriş edici maddelere maruz kalma (örneğin, duman, deterjan, kokular ve kirlilik)
  • Aşırı aktif bir bağışıklık sistemine sahip olmak

Bebeklerde Egzama Nasıl Görünür?

Egzama genellikle 6 aylıktan küçük bebeklerde yüzde ve kafa derisinde görülür. Döküntü genellikle kırmızı olur ve kabarabilir, akıntılı olabilir veya sonradan kabuklanabilir. Daha büyük bebeklerin dirseklerinde ve dizlerinde egzama gelişebilir.

Cilt çok nemli kaldığı için genellikle bebek bezi bölgesinde egzama olmaz. Bu bölgedeki kızarıklıklar daha çok bebek bezinden kaynaklı bir durumdur.

Egzamanın kaşıntısı bir bebeği çok rahatsız edebilir. Bir bebek ebeveynlerine yada bakıcısına bir şeylerin yanlış gittiğini söyleyemez, ancak davranışları ile egzamanın onlara rahatsızlık verdiğini ima edebilir.

Bebeklerde egzama ile ilgili işaretler arasında şunlar bulunur:

  • Uyumakta zorluk
  • Deri enfeksiyonları (egzamalı bölgenin kaşınması veya kaşımadan kaynaklanan)
  • Huysuzluk

Bebeklerde Egzamayı Teşhis Etmek

Çocuğunuzun doktoru, belirtilere, döküntülerin görünümüne, aile ve bireysel tıbbi geçmişe ve olası alerjilerin değerlendirilmesine dayalı olarak egzamayı teşhis edecektir.

Egzamayı teşhis etmek için özel bir test yoktur, ancak doktor alerji aramak veya diğer cilt koşullarını ekarte etmek için kan testleri ve cilt testleri isteyebilir.

Tetikleyici Etkenlerin Belirlenmesi

Tetikleyici olarak adlandırılan belirli şeyler, egzama alevlenmelerine neden olabilir. Çocuk doktorunuz, bebeğinizdeki döküntüleri neyin tetikleme eğiliminde olduğunu öğrenmekle ilgilenecektir. Yaygın tetikleyiciler şunları içerir:

  • Alerjenler (örneğin, toz, polen, evcil hayvan tüyü ve bazı gıdalar)
  • Tahriş edici maddeler (örneğin, kokular, belirli kumaşlar ve tütün ve tütün ürünleri dumanı)
  • Sıcaklık ve ter

Bebeğinizin egzamasını neyin tetiklediğini öğrendikten sonra, bu tetikleyicilerden kaçınmak, egzama şiddetini önlemeye yardımcı olabilir.

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Egzama için kesin bir tedavi yoktur, ancak kuru cilt, kaşıntı, tahrişi kontrol ederek ve enfeksiyonu önleyerek onu yönetmeye yönelik tedaviler vardır.

Cildi iyice nemlendirin: Bebeğinizi ılık suyla yıkayın ve cildini kurulayın. Banyodan sonra hemen nemlendirici bir krem uygulayın.

Yaygın tahriş edici maddelerden kaçının: Bebeğinizin çamaşırlarını yıkamak için kokusuz sabunlar ve deterjanlar kullanın. Bebeğinizi pamuklu gibi yumuşak kumaşlar giydirin.

Yaygın alerjenlerden kaçının: Evinizi, özellikle de bebeğinizin odasını tozdan ve evcil hayvan tüyünden uzak tutun.

Çizilmeyi önleyin: Bebeğinizin tırnaklarını kısa kesin ve cildini çizmeye çalışıyorsa ellerini çorap veya eldivenle kapatın. Nemlendirilmiş cilde ıslak sargı da uygulayabilirsiniz. Kaşıntı şiddetliyse, çocuk doktorunuz bir antihistamin önerebilir.

Cildi iyileştirin: Çocuk doktorunuz, alevlenmeler sırasında bebeğinizin cildine topikal steroidler ve nonsteroid ilaçlar uygulamanızı önerebilir.

Enfeksiyonu önleyin: Egzama için popüler bir ev ilacı, seyreltilmiş bir çamaşır suyu banyosudur. Alevlenmeleri hafifletmek veya önlemek için tek tedavi olarak kabul görmese de, egzama tedavi yönetiminin bir parçası olabilir.

Bebeklerde egzamayı tedavi etmek için cildi bol bol kremle nemlendirin.

Doktora Ne Zaman Götürülmelidir

Egzama döküntüleri, özellikle çizilirse enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyonlar için antibiyotik veya başka ilaçlar gerekebilir. Bebeğinizin cildinin enfeksiyon kaptığını düşünüyorsanız, çocuk doktoruna hemen götürebilirsiniz.

Bebek Egzamasını Önleme Yöntemleri

Egzamanın kendisi önlenemez, ancak tetikleyicileri bilmek ve bunlardan kaçınmak, durumun alevlenmesini önlemeye yardımcı olabilir.

  • Egzamayı önlemenin bazı yöntemleri arasında şunlar yer almaktadır:
  • Çocuğunuzu soğuk ve kuru havadan uzak tutun.
  • 6 aylık veya daha büyükse, çocuğunuzun yıllık grip aşısı yaptırdığınızdan emin olun.
  • Ailenizin yaygın tahriş edici maddelerden kaçınmasına yardımcı olmak için ürünler üzerindeki etiketleri okuyun.
  • Deterjan kalıntılarını gidermek için çamaşırlarınızı iki kez durulayın.
  • Çocuğunuza alerji testi yaptırın.
  • Bebeğinizin cildini sürekli nemlendirin.
  • Bebeğinizin egzama alevlenmeleriyle ilgili olabilecek şeyleri takip etmenize yardımcı olması için bir tetikleyici günlüğü tutun.

Özetle

Bebek egzaması hem bebekler hem de ebeveynler için sinir bozucu bir deneyim olabilir. Kaşıntılı, ağrılı bir kızarıklık bebeğinizde rahatsızlığa neden olduğunda bebeğinize nasıl yardım edeceğinizi bilmemek zor ve yıpratıcı olabilir. Bu yüzden, tıbbi olarak ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, hem bebeğiniz hem de siz rahat etmiş olursunuz.

Son Sözümüz

Egzamanın kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, ancak hafifletici, alternatif tedavi yöntemleri vardır. Ayrıca basit müdahalelerle çocuğunuzun egzamasını neyin tetiklediğini öğrenerek ve cildine özen göstererek (örneğin, cildi nemli tutarak) alevlenmeleri en aza indirebilirsiniz.

Egzama ömür boyu süren bir cilt rahatsızlığı olsa da, çocuğunuz bunun üstesinden gelebilir. Çocuğunuz egzama olmasa bile, doktorlarından veya bir dermatologdan yardım alarak bunu nasıl yöneteceğinizi öğrenmek her zaman işinize yarayacaktır.

Bebeklerde Egzama Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde Egzama Ne Zaman Geçer?

Egzamalı bazı bebekler, genellikle 4 yaşına kadar egzamayı tamamen atlamış olabilir. Ancak bu durum herkes için geçerli olmayabilir. Bazı kişiler de egzama ömür boyu sürebilmektedir.

Bebeklerde Egzamayı Ne Tetikler?

Pek çok şey egzama alevlenmelerini tetikleyebilir, ancak en yaygın tetikleyiciler çevresel etkenler ve alerjenlerdir. Bunların yanı sıra, bebeklerde egzamayı tetikleyen etkenler şunlardır:

  • Bazı kumaş türleri
  • Kuru cilt
  • Bazı gıdalar
  • Salya
  • Kaşıma
  • Ter

Bebek Egzaması için Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebeğinizde egzama belirtileri (ciltte kırmızı, kaşıntılı lekeler gibi) varsa ve evde yapılan tedaviler yardımcı olmadıysa, çocuk doktorunuzdan randevu alın. Bebeğinizin egzaması huysuzsa, sıvı sızdırıyorsa veya bebeğiniz başka herhangi bir enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa (ateş gibi), hemen çocuk doktorunuzu arayın. Egzama döküntüleri bulaşabilir ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu