Egzama

Egzamaya İyi Gelen 7 Doğal Tedavi Yöntemi

Probiyotikler, hodan ve çuha çiçeği yağı ve topikal losyonlar ve kremler dahil olmak üzere egzamaya iyi gelen doğal çözümler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinin.

Egzama, kırmızı, pullu, kuru veya sert olabilen kaşıntılı döküntülerle karakterize kronik bir cilt hastalığıdır. İltihaplı ve kabuklanan cilt kabarcıkları olabilir. Genellikle bebeklerde ilk kez ortaya çıkar ve tipik olarak yanaklarda, dirseklerde veya dizlerde döküntüler meydana gelir.

Yetişkinlikte genellikle daha az sorun olmasına rağmen, özellikle bir kişi alerjenlere veya kimyasal tahriş edici maddelere maruz kalırsa veya stres altındaysa egzama devam edebilir. Erişkinlerde egzama genellikle dirsek iç kısmında veya dizin arkasında bulunur. Egzaması olan kişilerde sıklıkla astım, saman nezlesi veya egzama olan aile üyeleri vardır.

Şimdiye kadar, herhangi bir yöntemin egzamayı tedavi edebileceği iddiası için bilimsel destek bulunmuyor. Egzamayı önlediği veya belirtileri hafifletmeye yardımcı olduğu söylenen doğal tedavi yöntemlerine gelin birlikte göz atalım.

1. Probiyotikler

Probiyotikler veya “iyi” bakteriler, sindirim sisteminde doğal olarak bulunan canlı mikrobiyal organizmalardır. Potansiyel olarak zararlı bakterilerin büyümesini kontrol ettikleri, bağışıklık fonksiyonunu etkiledikleri ve sindirim sisteminin koruyucu bariyerini güçlendirdikleri düşünülmektedir.

Araştırmalar, egzama gibi alerjik rahatsızlıklar için yüksek risk altındaki bebeklerin sindirim kanallarında diğer bebeklerden farklı tür ve sayıda bakteri olduğunu göstermektedir. Hamile kadınlar ve çocuklar tarafından alınan probiyotik takviyelerinin çocuklarda egzama oluşumunu azaltabileceği düşünülmektedir.

2018’de yayınlanan bir inceleme için araştırmacılar, hamilelik ve bebeklik döneminde diyet ve alerjik veya otoimmün hastalık riski hakkında daha önce yayınlanmış çalışmaları analiz etti. Geç gebelik ve emzirme döneminde maternal probiyotik takviyesinin egzama riskini azaltabileceğini gösteren 19 çalışmadan kanıtlar buldular. Tabi bu tez ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Probiyotiklerin anne kullanımına ek olarak, bebekler ve çocuklar tarafından probiyotik kullanımı da egzamayı önlemek ve tedavi etmek için araştırılmıştır. Pediatri’de 2017’de yayınlanan bir çalışmada, astım ve egzama riski yüksek olan bebeklerde yaşamın ilk altı ayı boyunca günlük Lactobacillus rhamnosus GG takviyesi incelendi ve takviyenin iki yaşında egzama veya astımı önlemiyor gibi göründüğü bulundu.

Probiyotik suşu Lactobacillus rhamnosus GG’ye ek olarak Lactobacillus fermentum VRI-033 PCC, Lactobacillus reuteri ve Bifidobacterium türleri de kullanılmıştır.

Probiyotiklerin size veya çocuğunuza uygun olup olmadığını öğrenmek için kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanızda fayda var. Bağışıklık yetersizliği olan çocuklar, bir sağlık uzmanının gözetimi altında olmadıkça probiyotik almamalıdır. Ayrıca, bir çalışma, perinatal probiyotik kullanımından 5 ila 10 yıl sonra alerjik rinokonjonktivitte artış olduğunu bulmuştur.

2. Topikal Losyonlar, Kremler ve Yağlar

2017 yılında yayınlanan bir araştırma incelemesinde araştırmacılar, nemlendiricilerin egzamalı kişilerde bazı faydalar gösterdiğini buldu. Spesifik olarak, nemlendiriciler alevlenmelerin süresini uzatmış, alevlenmelerin sayısını azaltmış ve şiddette benzer bir azalma için gereken topikal kortikosteroid ilaç miktarını azaltmıştır.

Araştırmacılar ayrıca, meyan kökü bileşiği glisirhetinik asit içeren bir kremin, egzama şiddetini azaltmada, madde içermeyen bir kremden daha etkili olduğunu bulmuşlardır. İncelemedeki dört çalışma, bir üre kremini değerlendirdi ve katılımcılar, üre kremi ile üre içermeyen bir kreme göre daha fazla iyileşme bildirdiler.

Herhangi bir topikal uygulamayı kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Papatya gibi bazı otlar, bazı kişilerde egzama üzerine sürülmemelidir. Bunun nedeni, alerjik kontakt dermatite neden oldukları biliniyor olmasıdır.

Benzer şekilde, çay ağacı yağı genellikle egzama için doğal bir çare olarak kullanılır. Bununla birlikte, Kontakt Dermatit ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre, çay ağacı yağı, yağ oksitlendiğinde alerjik kontakt dermatite neden olabilen askaridol üretir.

Bir Alman araştırmasında, orta derecede şiddetli egzaması olan 72 kişi, 14 gün boyunca cadı fındığı özü, yüzde 0,5 hidrokortizon kremi veya plasebo kremi içeren bir krem kullandı. Hidrokortizonun cadı fındığının daha etkili olduğu bulundu. Cadı fındığı, plasebo kreminden önemli ölçüde daha etkili değildi.

Pediatrik Dermatoloji’de yayınlanan bir rapora göre zeytinyağı, kuru cilt ve egzamayı daha da kötüleştirebilir.

Topikal Losyonlar, Kremler ve Yağlar Egzamaya İyi Gelir

3. Çuha Çiçeği Yağı ve Borage Yağı (Gama-Linolenik Asit)

Çuha çiçeği yağı ve hodan yağı gibi gama-linolenik asitler (GLA), bir tür esansiyel yağ asididir. GLA’nın, iltihaplanmayı tetikleyebilen cilt lipidlerindeki eksiklikleri düzelttiği düşünülür, bu nedenle egzama için kullanılır. Bununla birlikte, GLA’nın klinik çalışmaları genellikle egzamaya yardımcı olduğunu bulmuştur.

Araştırmacılar, çuha çiçeği yağı veya hodan yağı oral takviyelerinin etkinliğini araştıran daha önce yayınlanmış çalışmaların bir incelemesi için, daha önce yayınlanmış 27 çalışmayı inceledi ve çuha çiçeği yağı veya hodan yağının plasebo tedavisine kıyasla egzama semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu. Araştırmacılar ayrıca, iltihaplanma, tromboz, bağışıklık sisteminin baskılanması ve kanama riskinin artması gibi çuha çiçeği takviyeleri ile ilişkili potansiyel riskleri de kaydettiler.

4. Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı bir yumuşatıcıdır, yani doğrudan cilde uygulandığında nemlendirici etkiye sahiptir. Çalışmalar, hafif ila orta dereceli egzama tedavisinde yararlı olduğunu bulmuştur.

Küçük bir 2014 araştırması, 1 ila 13 yaş arasındaki hastalarda egzama tedavisinde hindistancevizi yağının etkinliğini inceledi. Günde iki kez cilde 5 ml saf hindistancevizi yağı uygulayanların %47’sinin semptomlarda orta derecede iyileşme olduğunu buldu ve %46’sında mükemmel iyileştirmeler tespit edildi.

5. Kolloidal Yulaf Ezmesi

Kolloidal yulaf ezmesi, sıvı bir baz ile karıştırılmış ince öğütülmüş yulaf ezmesidir. Çeşitli cilt rahatsızlıklarında topikal cilt tedavisi olarak kullanılır. Kolloidal yulaf ezmesi de egzama için etkili bir evde doğal tedavi yöntemi olabilir.

2020 araştırması, egzamalı hastalarda kolloidal yulaf kreminin standart bir nemlendiriciden daha üstün olduğunu buldu. %1 kolloidal yulaf kremi alan grup, egzama semptomlarının kapsamı ve şiddetinde %51 iyileşme bildirdi.

6. Vazelin (Parafin Yağı)

Vazelin yatıştırıcı egzamaya iyi gelebilir. Cildinizin nemli kalmasına yardımcı olabilir ve cildiniz ile dış tahriş edici maddeler arasında koruyucu bir tabaka oluşturabilir.

Vazelin, mineral yağ ve doğal mumlardan yapılmıştır. Hassas ciltlerde bile güvenle kullanılabilir. Yağlı olabileceğinden, birçok dermatolog bu doğal ilacın kullanımını en şiddetli egzama lekeleriyle sınırlandırmayı önermektedir.

7. Bal

Egzama tedavisi olarak doğal balın kullanımı ile ilgili çalışmalar henüz netlik kazanmamıştır. Birkaç küçük çalışmada karışık sonuçlar elde edilmiştir. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, egzama lezyonlarında kanuka balı kullanan katılımcılar ile kontrol grubundakiler arasında semptom iyileşmesinde hiçbir fark bulunmadı.

Ancak başka bir çalışma, yedi gün boyunca manuka balı uygulandıktan sonra egzama lezyonlarının görünümünde önemli bir iyileşme buldu.

Egzamanızı tedavi etmek için yalnızca tıbbi dereceli bal kullanmanız gerektiğini unutmayın. Tıbbi dereceli bal, potansiyel olarak tehlikeli kirleticileri ortadan kaldırmak için işlenmiştir.

Son Sözümüz

Destekleyici araştırma eksikliği nedeniyle, egzama tedavisi için herhangi bir yöntemi önermek için henüz çok erken. Takviyeler güvenlik açısından test edilmemiştir ve gıda takviyelerinin büyük ölçüde düzenlenmemiş olması nedeniyle bazı ürünlerin içeriği ürün etiketinde belirtilenden farklı olabilir. Ve bir durumu kendi kendine tedavi etmek ve standart bakımdan kaçınmak veya geciktirmek ciddi sonuçlara yol açabilir.

Ayrıca, hamilelerde, emziren annelerde, çocuklarda, tıbbi durumu olanlarda veya ilaç kullananlarda takviyelerin güvenliğinin sağlanmadığını unutmayın. Takviyeleri kullanma konusunda ipuçları alabilirsiniz, ancak herhangi bir tedavi yöntemini kullanmayı düşünüyorsanız, bunun sizin için doğru olduğundan emin olmak için önce bir dermotolog’dan yada sağlık uzmanından bilgi ve destek alın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu