Egzama

Varis Egzaması: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Staz egzama olarak da bilinen varis egzaması, bacakların alt kısmında kaşıntılı, kırmızı, pullu cilde neden olur. Varis egzaması nedenleri, belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi burada.

Varis egzaması, genellikle bacakların alt kısmında kaşıntılı, kırmızı ve pul pul dökülmüş deriye neden olur. Varis egzaması olan çoğu insanda aynı zamanda cilt yüzeyine yakın damarlarda artan kan basıncının neden olduğu genişlemiş, bükülmüş damarlar olan varisli damarlar da vardır. Variköz egzama aynı zamanda venöz, yerçekimsel veya staz egzama olarak da bilinir.

Varis Egzaması Belirtileri

Tüm egzama türlerinde olduğu gibi, etkilenen cilt şu hale gelir:

  • Kaşıntılı ve şişmiş
  • Kuru ve pul pul
  • Pullu veya kabuklu

Açık tenli kişilerde etkilenen bölge kırmızı görünebilirken, daha koyu tenli kişilerde grimsi olabilir. Genellikle ilk önce ayak bileğinin hemen üzerinde bir deri parçası olarak görünür, ancak vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Özellikle günün sonunda veya uzun süre ayakta durduktan sonra bacaklarınız da şişebilir.

Varis egzaması olan bazı kişiler, aşağıdakiler dahil başka semptomlar geliştirir:

  • Ciltte renk değişikliği
  • Zamanla sertleşebilen hassas ve gergin cilt (lipodermatoskleroz)
  • Küçük beyaz yara izleri (atrophie blanche)
  • Ağrı
  • Vücudun diğer bölgelerinde egzama

Tedavi edilmediği takdirde varis egzaması, derinin hasar gördüğü uzun süreli yaralar olan bacak ülserlerine kadar ilerleyebilir. Varis egzaması akıntı yapmaya başlarsa, derhal tıbbi yardım almak önemlidir.

Varis Egzaması Nedenleri

Varis egzaması genellikle bacak damarlarında artan basınçtan kaynaklanır. Damarlardaki küçük kapakçıklar düzgün çalışmayı bıraktığında, kanın yerçekimine karşı yukarı doğru itilmesi zorlaşır ve geriye doğru sızabilir.

Bu, damarlardaki basıncı arttırır ve bu da sıvının çevreleyen dokuya sızmasına neden olabilir. Bağışıklık sisteminin bu sıvıya tepki vermesi sonucunda varisli egzamanın gelişebileceği düşünülmektedir.

Varis egzaması, bacak damarlarının düzgün çalışmadığının ve dolaşımın zayıf olduğunun bir işareti olduğu için varisli kişilerde daha sık görülür. Bacak damarlarınız kanın kalbinize geri akmasına izin vermediğinde ortaya çıkan kronik venöz yetmezlik buna bir örnektir.

Varisli egzamanın risk faktörleri arasında şunlar bulunur:

  • Cinsiyet: Varis egzaması kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
  • Obezite: Obezite bacak damarlarındaki basıncı artırabilir.
  • Hamilelik: Hamilelik, bacak damarlarınızdaki basıncı artırabilir.
  • Belirli meslekler: Bir yerde oturmayı veya ayakta durmayı gerektiren işler bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkileyebilir.
  • Derin ven trombozu (DVT) geçmişi: Bacak damarlarında gelişen kan pıhtıları damarlarınızdaki kapakçıklara zarar verebilir.
  • Yaşlılık: Yaşlı insanlarda hareket eksikliği dolaşımı etkileyebilir.

Varis Egzaması Nasıl Teşhis Edilir

Bir dermatolog, cilt, saç ve tırnak hastalıkları uzmanı veya birinci basamak hekimi varisli egzamayı teşhis edebilir. Teşhisi tıbbi geçmişinize ve fizik muayeneye dayanarak yapacaklardır. Bacak damarlarınızdaki kan akışıyla ilgili bir sorununuz olup olmadığını belirlemek için size bazı sorular soracaklar.

Doktorunuz ayrıca aşağıdaki rahatsızlıklara sahip olup olmadığınızı da bilmek isteyecektir:

  • Varisli damarlar
  • DVT
  • Bacak ülserleri
  • Derinin daha derin katmanlarının ve altta yatan dokunun enfeksiyonu olan selülit
  • Bacaklarınız için ameliyat veya yaralanma

Doktorunuz ayrıca alt uzuvlarınıza kan akışında azalma olup olmadığını görmek için ayak bileği-kol basıncı indeksi (ABPI) testi yapabilir. Eğer öyleyse, dolaşımı iyileştirmek ve muhtemelen varisli damarların kötüleşmesini önlemek için varis çorabı veya çorapları giymeniz gerekebilir.

ABPI testi, ayak bileklerinizden ve üst kollarınızdan alınan kan basıncı ölçümlerini karşılaştırır. Okumalarda önemli bir fark, bacaklarınızdaki kan akışında daralma veya tıkanma olduğunu gösterebilir.

Varis Egzaması Nasıl Tedavi Edilir

Varisli egzama tedavisi şunları içerir:

Bacaklarınızı yükseltin ve hareket ettirin: Varisli egzamanın tedavisi ve önlenmesi aynı yöntemi içerir. Bacaklarınızı yükseltmek ve hareket ettirmek, kan akışını artırmaya ve damarlarınızdaki artan basıncı önlemeye yardımcı olabilir.

Nemlendirmek: Varisli egzamadan etkilenen cilt genellikle kurudur, bu nedenle bu durumdaki kişiler için yumuşatıcılar veya losyonlar gibi nemlendirici tedaviler kullanmak önemlidir.

Kompresyon çorapları giyin: Kompresyon çorapları veya çoraplar, her gün giyilmek üzere özel olarak tasarlanmış çoraplardır. Bacaklarınızı ayak ve ayak bileğinden sıkıca sararlar ve bacağınızı daha da gevşeterek kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olurlar.

Steroid krem: Steroidler, kaşıntı gibi ciddi varisli egzama semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir.

Özetle

Varisli egzama genellikle bacaklarda artan basınçtan kaynaklanan şişkin damarları olan varisli kişileri daha çok etkiler. Derin damar trombozu, selülit ve bacaklarında ameliyat geçirmiş kişilerin de bu duruma yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Diğer egzama türlerine benzer şekilde, varisli egzama da kaşıntılı, şiş ve pul pul bir cilde neden olabilir. Daha fazla hareket ederek, etkilenen bölgeyi nemlendirerek, kompresyon çorapları giyerek ve steroid krem uygulayarak kontrol altına alınabilir.

Son Sözümüz

Hem kozmetik hem de uzun vadeli sağlık açısından bakıldığında, varisli egzama hayatınızda benzersiz zorluklar yaratabilir. Varisli egzamayı yönetmenize yönelik nedenleri ve tedavi seçeneklerini belirlemenize yardımcı olabilecek bir dermatoloğa uygun şekilde yönlendirilmenizi sağlamak için doktorunuzdan bilgi alın.

Varis Egzaması Sıkça Sorulan Sorular

Varis Egzaması Neden Olur?

Kronik venöz yetmezlik ve ciltte, özellikle bacaklarda genel zayıf dolaşım, varisli egzamaya yol açabilir. Kan bacaklarınıza ulaştığında, bacaklarınızdaki kapakçıklar kanın kalbe doğru geri akmasına izin verir. Yaşlandıkça, bu kapakçıklar zayıflama eğilimindedir. Kötü bir bacak yaralanması, kalp hastalığı veya başka bir durum da bacaklarınızdaki bu kapakçıklara zarar verebilir. Kapakçıklar zayıfladığında bacaklarınızda bir miktar kan kalır ve venöz yetmezliğe neden olur.

Varis Egzaması Nasıl Tedavi Edilir?

Varis egzaması, hem kronik venöz yetmezlik gibi nedensel faktörleri ele alarak hem de steroid kremler gibi deri bazlı tedavileri ele alarak tedavi edilir. Durumunuzu kompresyon çorapları, cildiniz enfekteyse oral antibiyotikler, C vitamini takviyeleri ve bir bitki pigmenti ve antioksidan olan rutin ile de yönetebilirsiniz. Şişliği azaltmak ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmak için bacaklarınızı iki saatte bir kalbinizin üzerine kaldırmayı deneyebilirsiniz.

Varis Egzamasına Ne İyi Gelir?

Şişliği azaltmak için sıklıkla triamsinolon %0.1 merhem gibi kortikosteroidler kullanılır. Bu ilaçlar için doktor reçetesi gerekir. Tüm gün giyeceğiniz bir kompresyon çorabı veya sargı ile birlikte birkaç hafta triamsinolon kullanmanız gerekebilir.

Varis Egzaması İçin Kime Gitmeliyim?

Dermatolog, cilt, saç ve tırnak rahatsızlıklarını tedavi eden bir doktordur. Bu uzman, varis egzaması için gidilecek en iyi doktordur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu