Egzama

Egzama Uykusuzluk Yapar mı? Egzama ve Uyku Arasındaki Bağlantı

Kaşıntı gibi egzama belirtileri uykuya dalmayı ve uyumayı zorlaştırabilir veya uykusuzluk egzamayı şiddetlendirebilir. Egzama ve uyku arasındaki bağlantıyı inceledik.

Kaşıntılı, iltihaplı veya tahriş olmuş cilde neden olan bir durum olan egzama, kişilerde uyku sorunları yaygındır. Ve uykusuzluk egzamayı şiddetlendirebilir. Egzamalı çocukların yaklaşık %47 ila %80’i ve yetişkinlerin %33 ila %87’si uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede sorun yaşadıklarını bildirmektedir.

İyi uyku, sağlıklı beyin fonksiyonu ve genel fiziksel sağlık için çok önemlidir. Gün boyunca nasıl performans gösterdiğiniz ve genel yaşam kalitenizle çok ilgisi var. Bu makalemizde, uyku ve egzamanın nasıl ilişkili olduğunu, daha iyi uykuyu nasıl teşvik edeceğinizi ve sağlık uzmanınızla ne zaman konuşmanız gerektiği yer almaktadır.

Uyku ve Egzama Arasındaki Bağlantı

Uyku ve egzama arasındaki bağlantı her iki yönde de geçerlidir. Egzama uykusuzluğa neden olduğu gibi uykusuzlukta egzamaya neden olabilir.

Egzama Uykunuzu Etkiler mi?

Egzaması olan birinin uyumakta güçlük çekmesinin birden fazla nedeni vardır.

Kaşıntı ve kaşınma, uyku bozukluklarında başlıca etkenlerdir. Araştırmalar kaşıntının daha düşük uyku kalitesi ve daha sık ve daha uzun uyanmalarla ilişkili olduğunu göstermektedir. Ve kaşınmak sizin daha yüzeysel, daha az derin uykuya dalmanıza sebep olur.

Uyku Sorunları Egzamayı Etkiler mi?

Kötü uyku kalitesi, bağışıklık fonksiyonunu etkileyerek egzamayı şiddetlendirebilir ve sağlıksız bir döngü yaratabilir. Ancak, bu ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Egzamanın Neden Olduğu Muhtemel Uyku Sorunları Türleri

34.000’den fazla yetişkinin katıldığı bir araştırma, yetişkinlerde egzamanın, uykuya dalma güçlüğü, uykuyu sürdürme güçlüğü veya her ikisi ile karakterize edilen uykusuzluk da dahil olmak üzere çeşitli uyku sorunlarıyla ilişkili olduğunu buldu.

Egzamaya sahip olmak aşağıdaki gibi uyku sorunlarına yol açabilir:

  • Uykuya dalmada güçlük: Vücudun uyku-uyanıklık döngüsünden dolayı yatmadan önceki saatlerde vücudunuz ısı kaybeder. Uyumaya hazır olduğunuzda daha sıcak bir cilt kaşıntıyı artırabilir.
  • Gece uyanma: Çoğu insan gece birkaç kez kısa bir süre için uyanır ve bunu yapmak sizi egzamanın kaşıntısından daha fazla haberdar edebilir ve kaşıma dürtüsünü harekete geçirebilir.
  • Daha kısa uyku süresi: Sık sık uyanmak ve tekrar uykuya dalmakta zorluk çekmek, genel uyku sağlığınızı etkileyebilir. Sabaha yakın uyandığınızda tekrar uykuya dalmak çok daha zor olabilir.
  • Gündüz uyku hali: Kötü uyku veya gece uyku eksikliği, gün boyunca enerji düşüklüğüne yol açabilir. Cildiniz gün içinde daha iyi hissedebilir ve şekerleme yapmak geçici olarak tazelenmiş hissetmenize yardımcı olabilirken, geceleri uyumayı da zorlaştırabilir.
  • Yorgunluk: Kötü uyku kalitesi yorgunluğa yol açabilir. Zayıflık ve konsantrasyon ve hafıza ile ilgili sorunları içerebilir. Aynı zamanda duygusal sağlığınızı da etkileyebilir.

Egzamaya Bağlı Uyku Sorunları için Tedavi Yöntemleri

Egzamayı yönetmek, egzamaya bağlı uyku problemlerini iyileştirmenin ilk adımıdır. Tedaviler arasında topikal ilaçlar, reçeteli reçetesiz ilaçlar ve evde yapılan ilaçlar bulunur.

Topikal İlaçlar

Kaşıntı ve kaşıma, egzama ile ilgili uyku problemlerine büyük katkıda bulunuyor gibi görünmektedir. Yatmadan hemen önce topikal kremler kullanmak cildi yatıştırmaya, iltihabı ve kaşıntıyı hafifletmeye ve uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Bazı topikal ilaçlar şunlardır:

  • Topikal kortikosteroidler: Bu reçetesiz satılan (OTC) ilaçlar çeşitli güçlerde gelir. İşe yaramazlarsa, sağlayıcınıza reçeteli kortikosteroidlerin daha iyi bir seçenek olup olmayacağını sorun.
  • Topikal kalsinörin inhibitörleri: Daha önce kortikosteroid denediyseniz, sağlık uzmanınız bunları önerebilir.

Diğer İlaçlar

Topikal ilaçlar etkili olmadığında, bir sonraki adım daha güçlü ilaçlar olabilir. Bunlar genellikle şiddetli egzamayı kontrol altına almak için kısa süreli kullanım içindir:

  • Bağışıklık sistemini baskılayıcılar: Oral ve enjekte edilebilir formlarda bulunan bu ilaçlar, alevlenmelerin (belirtilerin arttığı zamanlar) kontrol altına alınmasına yardımcı olabilecek bağışıklık sistemini baskılar.
  • Oral kortikosteroidler: Bu anti-inflamatuar ilaçlar, semptomlar şiddetli olduğunda yardımcı olabilir.
  • Antibiyotikler: Bu ilaçlar, kırık veya hasar görmüş cilt nedeniyle oluşan bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder veya önler.
  • Antihistaminikler: Antihistaminikler kaşıntıyı gidermeye yardımcı olabilir, ayrıca uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek yatıştırıcı bir etkiye sahiptirler.

Evde Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Egzamanızın tedavisi için evde uygulayabileceğiniz yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Yatmadan önce nemlendirici uygulayın.
  • Kışın bir nemlendirici kullanın ve sıcaklığı 68–72 derece F’ye ayarlayın.
  • Aşırı kaşıntı ve kızarıklıklara yol açabilen terlemeyi önlemek için yaz aylarında klima kullanın.
  • Parfüm veya koruyucu içeren ürünlerden kaçının.
  • Yün ve tüvit gibi potansiyel tahriş edici maddelerden ziyade nefes alabilen kumaşlardan yapılmış kıyafetleri seçin.
  • Uzun süreli, sıcak duş ve banyolardan kaçının. Duşları kısa süreli ve ılık bir sıcaklıkta tutun. Bu, tahriş edici maddelere karşı cildin doğal bariyerlerini korumaya yardımcı olur. Dştan hemen sonra nemlendirici uygulayın.

Uyku Sorunları için Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Daha iyi uyumanıza yardımcı olacak bazı doğal yollar vardır, bunlar arasında şunlar yer almaktadır:

Bir uyku programı yapın: Her gün, hafta sonları da dahil aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya çalışın.

  • Aktif olun: Biraz günlük egzersiz yapmayı hedefleyin, ancak bunu erken yapmak en iyisidir. Yatmadan önceki saatlerde yapılan egzersizler uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
  • Şekerlemeyi atlayın: Dinlenmeye ihtiyacınız varsa, kısa tutun ve yalnızca öğlene kadar uyuyun.
  • Doğal ışıktan faydalanın: Her gün en az yarım saat doğal ışık almak için dışarı çıkmaya çalışın.
  • Hafif yiyin ve için: Büyük öğünler veya yatmadan önce alınan alkol uykuyu etkileyebilir.
  • Uyarıcılardan kaçının: Kafein ve nikotin uyku problemlerine katkıda bulunabilir.
  • Bir uyku sığınağı yaratın: Elektronik eşyaları yatak odasından çıkarın veya yatmadan önce kapatın. Odayı karanlık ve sessiz tutun. Uyumadan bir saat önce sessiz ve rahatlatıcı bir şeyler yapın.
  • Uyuyamıyorsanız kalkın: Çok fazla çabalamak durumu daha da kötüleştirebilir. Uyuyamıyorsanız, yataktan kalkın ve rahatlatıcı bir şeyler yapın. Tekrar uykulu hissetmeye başladığınızda yatağa geri dönün.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Muhtemelen ara sıra kötü bir gece geçirmek için bir sağlık uzmanına gitmenize gerek yoktur, ancak iyi bir gece uykusunun faydalarını asla hafife almayın. Egzama sizi düzenli olarak dinlendirici uykudan mahrum bırakıyorsa, hızla bir yaşam kalitesi sorunu haline gelebilir. Aşağıdaki gibi durumlarda doktora gitmeyi düşünün:

  • Egzamayı yönetmeyi denediniz, ancak kaşıntı ve kaşınma sizi geceleri uyutmuyorsa.
  • Uykuyu iyileştirmeye yönelik yaşam tarzı yöntemlerini denediniz, ancak bu yardımcı olmuyorsa.
  • Uyku eksikliği, gün boyunca çalışma şeklinizi etkiliyorsa. Hatalara ve kazalara maruz kalıyorsanız eğer.
  • Uyku sorunları, ek fiziksel veya duygusal problemler yaratıyorsa.

Egzamalı bölgenizde akıntı varsa, şişlik veya ateş gibi cilt enfeksiyonu belirtileriniz varsa hemen bir doktora görünün.

Özetle

Egzamalı kişilerde uyku sorunları sık görülür ve gece kaşıntı ve kaşınma en büyük nedenler olabilir. Ayrıca yetersiz uyku egzama semptomlarının kötüleşmesine katkıda bulunuyor olabilir. İlk adım egzamayı kontrol altına almaktır.

Tedavi seçenekleri arasında topikal ilaçlar, bağışıklık bastırıcılar ve ev ilaçları bulunur. Ayrıca uykuyu iyileştirebilecek bir uyku rutini oluşturmak gibi belirli yaşam tarzı düzenlemeleri yapabilirsiniz. Uyku sorunları devam ederse, doktora görünün.

Son Sözümüz

Egzamaya bağlı uyku problemleriniz varsa, kesinlikle yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Ve bunu amansız bir hastalık olarak görmek zorunda değilsiniz. İyi uyku, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Doktorunuz egzamanın semptomlarını yönetmenize ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Gerekirse sizi bir uyku uzmanına da sevk edebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Uyku Sorunlarımın Egzama ile İlgili Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Uyumanız gerekirken kaşıntınız oluyorsa veya kaşınıyorsanız veya cilt problemleriniz varsa egzamanız olabilir. Belirgin bir bağlantı yoksa veya horlama, nefes alma sorunları veya huzursuz bacaklar gibi belirtileriniz varsa, başka sorunlar da söz konusu olabilir. Bu nedenle, bir doktora görünmek ve teşhis almak en iyisidir.

Egzamadan Dolayı Uyuyamazsam Uyku İlacı Kullanmalı mıyım?

Bazı reçetesiz uyku ilaçları size yardımcı olabilir, ancak potansiyel yan etkilerin bilincinde olmak önemlidir. Doğal şifalı otların ve takviyelerin bile ilaçlarla yan etki gösterebileceğini sakın unutmayın. Uyku ilaçlarını kullanmadan önce yaşam tarzı düzenlemelerini denemek ve doktorunuzdan bilgi almak sizin yararınıza olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu