Egzama

Göz Kapağı Egzaması Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Egzama, gözleri etkileyebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Göz ve göz çevresinde egzama neden olur? Göz kapağı egzaması belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili detayları araştırdık.

Egzama, kuru, kaşıntılı cilde neden olan inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. Yüzde de görülebilmesine rağmen en yaygın olarak diz ve dirseklerde görülür. Yüzünde egzaması olan kişilerde genellikle atopik dermatit olarak da bilinen göz kapaklarında egzama görülür.

Göz kapaklarındaki cilt incedir ve enfeksiyona yatkındır, bu da göz çevresinde kızarıklık veya göz egzaması yada göz kapağı egzaması riskini artırır. Ayrıca, egzaması olan kişiler, konjonktivit ve kornea iltihabı dahil olmak üzere diğer göz rahatsızlıkları açısından daha yüksek risk altındadır.

Belirtileri, Nedenleri ve tedavisi de dahil olmak üzere göz egzaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Göz ve Göz Kapağı Çevresindeki Egzama Nasıl Görünmektedir?

Göz çevresinde oluşan egzama en çok göz kapaklarında görülür. Göz kapağı derisi çok hassas ince ve kırılgandır, bu da özellikle göz kırışıklarında kızarıklığa neden olur. Göz kapağı egzaması kişiden kişiye değişen bir görünüme sahiptir, ancak genel olarak aşağıda ki şekillerde görünmektedir:

  • Kabarık veya şiş gözler, özellikle göz kapaklarında
  • Göz çevresindeki kırmızılık yada kızarıklık
  • Pullanma yada döküntü

Göz ve Göz Kapağı Çevresindeki Egzama Belirtileri Nelerdir

Birçok insan için göz çevresindeki egzama çok kaşıntılıdır. Gözlerinizin tahriş olduğunu veya içinde çıkarmanız veya ovalamanız gereken bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz.

Gözlerinde egzama olan kişiler enfeksiyon ve göz hastalığı açısından daha yüksek risk altında olduğundan, bir soruna işaret edebilecek herhangi bir şey fark ettiğinizde bunu düzenli olarak takip etmeniz gerekmektedir. Bu sorunlar ve belirtiler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Akıntı veya iltihaplı bir korneayı gösterebilecek ışığa duyarlılık
  • Akıntı belirtisi olan yapışkan, kabuklu gözler
  • Göz sızlaması, yanması
  • Gözünüze bir şey kaçmış gibi hissetmek
Göz kapağı egzaması belirtileri

Göz Çevresinde ve Göz Kapağında Egzama Neden Olur?

Alerjiler veya çevresel hassasiyetler göz çevresinde egzamaya neden olabilir. Stres, yiyecek ve hormonal değişiklikler gibi egzamanın diğer nedenleri ve tetikleyicileri de rol oynayabilir.

Alerjik Egzama

Herhangi bir kimyasal, yiyecek veya alerjen, hassas cilde sahip kişilerde göz egzamasını tetikleyebilir. Bu aynı zamanda kontakt dermatit olarak da bilinir. Ne yazık ki, birçok alerjen bu tür egzamaya neden olabileceğinden, onu neyin tetiklediğini belirlemek genellikle zordur.

Genel olarak, alerjik egzamaya neden olabilen alerjen türleri, göz kapaklarına nasıl bulaştıklarına göre sınıflandırılır:

  • Makyaj, şampuan, saç boyası veya göz damlası gibi maddelerle doğrudan temas
  • Duman, koku veya toz gibi hava kaynaklı kirleticiler
  • Oje, krem veya merhem gibi kirleticilerin göze bulaşmasına neden olan el teması
  • Partnerinizden, çocuğunuzdan veya yakın temasta olduğunuz diğer kişilerden gelen alerjenlerle temasa geçtiğiniz üçüncü taraf teması

Atopik Egzama

Bazen göz kapaklarındaki egzama, çevreye karşı aşırı duyarlılıktan kaynaklanır. Bu, durumun kronik bir formu olan atopik egzama olarak bilinir. Atopik egzaması olan kişiler, belirgin bir tetikleyici olmadan gözlerinde semptomlar yaşayabilir.

Egzamanın Sebep Olabileceği Göz Hastalıkları

Göz çevresinde egzama olması, konjonktivit (pembe göz) gibi diğer göz hastalıkları riskinizi artırabilir. Bu nedenle, gözde kızarıklık veya pembelik, gözlerde sulanma veya göz çevresinde mukus fark edebilirsiniz. Egzaması olan kişiler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı göz hastalıkları için daha yüksek risk altındadır:

  • Konjonktivit: Gözde bakteri enfeksiyonu
  • İltihaplı kornea: Bu, göz enfekte olduğunda veya şiştiğinde meydana gelebilir.
  • Keratokonus: Korneanın şekil değiştirmesi durumu.

Görüşünüzde herhangi bir değişiklik, ışığa karşı artan hassasiyet veya gözlerinizde farklı belirtiler hissederseniz, sağlık uzmanınıza başvurmanız en iyisidir.

Göz Hastalıklarını Önleme

Erken müdahale, iltihaplı kornea veya keratonkonus gibi durumlardan görme kaybını önlemenin anahtarıdır. Egzaması olan kişiler düzenli olarak bir göz doktoruna görünmelidir. Herhangi bir değişiklik geçirmediğinden emin olmak için korneanızın şekline özellikle yakından bakmalarını isteyin.

Sağlık hizmeti aldığınız kişi yada kişilere egzamanız olduğunu bildirin ve egzaması olan kişilerin tedavisinde deneyimli bir göz doktoruna görünmeyi ihmal etmeyin.

Göz Kapağı Egzaması için Doktora Ne Zaman Gidilmeli

Egzamanın yönetimi ve tedavisi için bir dermatologla düzenli iletişim halinde olmak çok önemlidir. Göz kapaklarının çevresindeki cilt özellikle hassas olduğundan, göz ve göz kapağı çevresindeki egzamanın nasıl tedavi edileceği konusunda sağlık uzmanınızla konuşmanız yararlı olacaktır.

Ek olarak, birkaç günden uzun süren bir göz enfeksiyonunuz olduğunda sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.

Özetle

Egzama genellikle dizlerde ve dirseklerde görülür, ancak göz kapağı da dahil olmak üzere yüzde de olabilir. Egzama, gözlerinizi kırmızı ve iltihaplı gösterebilir ve çok kaşıntılı veya tahriş olmuş hissetmenize neden olabilir. Egzamalı kişilerde ayrıca konjonktivit, iltihaplı kornea ve kornea şeklindeki değişiklikler de dahil olmak üzere göz hastalıkları ve enfeksiyonları için yüksek risk vardır. Bu nedenle egzamalı kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırması gerekir.

Son Sözümüz

Egzama ile yaşamak özellikle yüzünüzde belirdiğinde ve görünümünüzü etkilediğinde zorlayıcı olabilir. Dermatologlar ve oftalmologlar da dahil olmak üzere sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla çalışmak, günlük semptomları yönetmenize ve kalıcı görme değişiklikleri gibi daha ciddi yan etkileri önlemenize yardımcı olabilir.

Göz Kapağı Egzaması Sıkça Sorulan Sorular

Göz Kapağı Egzamasının Doğal Tedavisi Var mı?

Egzamayı doğal olarak tedavi etmek zor olabilir. Alevlenmeler yaşadığınızda günlük tutarak tetikleyicilerinizi belirlemeye çalışın. Makyaj veya saç boyası gibi ürünleri ortadan kaldırmayı ve bunlardan herhangi birinin egzamanıza neden olup olmadığını görmek için bunları tek tek yeniden kullanmayı düşünün. Sağlık uzmanınız ek tedaviler önerebilir.

Göz Kapağı ve Göz Çevresinde Egzama Neden Olur?

Göz çevresindeki egzamaya genellikle alerjenler ve tahriş edici maddeler neden olur. Ne yazık ki, gıdalardan kokulara ve çevresel alerjenlere kadar hemen hemen her şey tetikleyici olabilir. Bu nedenle, göz çevresindeki egzamanın nedenini bulmak çoğu zaman zor olabilir.

Göz Kapağı Egzaması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Egzama genellikle alevlenmeler ve remisyonlarla karakterizedir. Alevlenmeniz haftalarca veya aylarca sürebilir. Sağlık uzmanınızla egzama tedavileri hakkında konuşmak, uygulamalarda bulunmak iyileşme sürenizi hızlandırabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu