Egzama

Kasık Egzaması: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Egzama, vücudumuzun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Kasık bölgesinde de egzama görülebilir. Kasık egzaması, nedenleri, belirtileri, tedavisi ve önlenmesi için yapmanız gerekenleri listeledik.

Kasık egzaması hem yetişkinlerde hem de çocuklarda benzer şekilde etkileyebilir. Egzama tipik olarak eller, ayaklar, kafa derisi, yüz, dirsek içi, boyun ve diz arkası gibi vücudun diğer bölgelerini etkilese de, kasık bölgesi de dahil olmak üzere herhangi bir yerde ortaya çıkabilir.

Kasık Egzaması Türleri

Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama, şiddetli kaşıntı, kuru cilt ve pullu lekelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabildiği gibi kasık bölgesinde de egzama çıkabilmektedir.

Kasık bölgesinde üç tip egzama ortaya çıkabilir, bunlar şunlardır:

Skrotal Egzama: Skrotal egzama skrotal bölgede (testis) oluşur ve penise, kalçalara ve anüs çevresine yayılabilir. Araştırmalar, skrotal egzamanın erkeklerde yaygın olduğunu gösteriyor, ancak sıklıkla mantar enfeksiyonu gibi skrotumu etkileyebilecek diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılıyor. Bu bölgede egzamanın stresten kaynaklandığı düşünülmektedir.

Vulvar Egzama: Vulvar egzamada (genital), vajinayı çevreleyen ciltteki yumuşak kıvrımlar tipik olarak etkilenir. Bölge kaşıntılı ve kırmızı olabilir ve sıklıkla ağrılı olabilir. Son derece yaygındır ve ayrıca maya (mantar) enfeksiyonu gibi diğer durumlarla karıştırılabilir.

Perianal Egzama: Bu egzama türü anusu etkiler ve akıntılı cilt lezyonlarına ve yanmaya neden olabilir.

Kasıkta Egzama Nedenleri

Diğer egzama türleri gibi, kasık egzamasının nedenleri de belirsizdir. Egzamanın genetik ve tetikleyicilerin bir sonucu olabileceğine inanılmaktadır.

Tetikleyiciler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Güzellik veya temizlik ürünleri, hava durumu veya beslenme yetersizliklerinden kaynaklanarak tahriş edebilir.

Tahriş Edici Maddeler veya Alerjenler

Tahriş edici maddeler veya alerjenler egzamanın gelişmesine katkıda bulunabilir. İnsanların kullandığı birçok günlük ürün cilt tahrişine ve cilt rahatsızlığına neden olabilir. Sabun, çamaşır deterjanı, şampuan ve vücut losyonları gibi ürünlerin tümü atopik dermatitin gelişmesine neden olabilir.

Diğer yaygın tahriş edici maddeler şunlardır:

  • Nikel
  • Sigara içmek
  • Kokular ve parfümler
  • Polyester veya yün gibi kumaşlar
  • Preslenmiş ahşap, tutkal ve diğer ev ürünlerinde bulunan formaldehit
  • Şampuanlardaki kokamidopropil betain gibi kimyasallar
  • Parafenilendiamin gibi deri boyaları
  • Neomisin veya basitrasin gibi antibakteriyel merhemler

Hava Değişiklikleri

Sıcaklık ve nem (havadaki nem miktarı) da egzama alevlenmesini tetikleyebilir. Aşırı sıcak veya soğuk sıcaklıklar vücutta egzama gelişimine yol açan bir reaksiyon başlatabilir. Havanın nemsiz olduğu bölgelerde egzama daha da kötüleşebilir.

Genital cilt, terleme, dar giysiler ve cilt yüzeyleri arasındaki sürtünme nedeniyle tahrişe özellikle yatkın olabilir. İdrar ve dışkı da cildi tahriş eder ve kasık egzamasına neden olabilir.

Yetersiz Beslenme

Bir kişinin ne yediği, genel sağlığı için hayati önem taşır ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları söz konusu olduğunda da bu durum farklı değildir. Araştırmalar, bağışıklık fonksiyonu ile egzama arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Besinler ve eser mineraller bağışıklık sisteminin işleyişinde hayati bir rol oynadığından, bazı eksikliklerin egzama riskini artırabileceği veya kötüleştirebileceği düşünülmektedir.

Egzamanın olası nedenleri olarak araştırılan spesifik beslenme eksiklikleri arasında A, E ve D vitaminleri bulunur. Çinko, selenyum, demir, bakır, magnezyum ve stronsiyum gibi minerallerdeki bir eksiklik de olası risk faktörleri olarak kabul edilmiştir.

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit, bu tür egzama tipik olarak vücudun üst sırt ve kafa derisi gibi yağlı olan bölgelerinde bulunur. En sık 30 ila 60 yaş arası yetişkinlerde ve bebeklerde görülür.

Maya (mantar) enfeksiyonları ve seboreik dermatit arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bazı kanıtlar var, ancak kanıtlar kesin değil. Ayrıca, bazı durumlarda kasıkta seboreik dermatit oluşabilir. Kasık egzamasının sık görülen bir nedeni değildir.

Bebekler ayrıca kafa derilerinde ve kalçalarında seboreik dermatite karşı hassastır. Saçlı deride geliştiğinde buna beşik başlığı denir. Bebeklerin kalçalarında geliştiğinde pişik ile karıştırılabilir.

Kasıkta Egzama Belirtileri

Kasık egzamasının belirtileri, vücudun diğer bölgelerindeki egzama belirtilerine benzer. Yoğun kaşıntı ve kırmızı, pullu bir kızarıklık olabilir.

Kasık egzamasının diğer genel belirtileri şunlardır:

  • Kuru cilt
  • Ciltte şişlikler
  • Deride kösele yamalar
  • Ciltte kabuklanma
  • Etkilenen bölgede şişlik
  • Şeffaf sıvı içeren kabarcıklar

Bazı belirtiler, etkilenen kasık bölgesine ve kimin yaşadığına bağlı olarak kasık egzamasına özgüdür. Skrotal egzama, bölgedeki derinin sert hissettirdiği noktaya kadar kalınlaşması ile karakterizedir. Cilt ayrıca şiddetli kaşıntı ile kırmızı ve iltihaplı olacaktır.

Vulvar egzamada belirtiler egzamaya benzer olacaktır ancak etkilenen bölgede ağrı da olabilir.

Kasık egzaması olan çocuklar ve bebekler, yetişkinlerdekine benzer belirtilere sahip olacaktır. Bu durumun neden olduğu kaşıntıya yardımcı olmak için kasık bölgelerini aşırı derecede kaşıdıkları görülebilir. Bu egzamayı kötüleştirebilir ve daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir.

Egzama ve Jock Kaşıntısı (Sporcu Kaşıntısı)

Skrotal egzama genellikle sporcu kaşıntısı ile karıştırılır. Jock kaşıntı (sporcu), kırmızı, pullu ve kaşıntılı döküntü gibi egzamaya benzer semptomlara neden olur. İkisi arasındaki fark, sporcu (jock) kaşıntısının bir mantardan kaynaklanmasıdır.

İki durum arasındaki farkı söylemek zor olabilir, ancak onları ayırt etmek için dikkat edebileceğiniz bazı işaretler vardır. Örneğin egzamanın kasık dışında bir bölgede başlaması muhtemeldir, bölgedeki cilt sertleşip döküntülü deri görünümüne sahip olabilir ve bazen tedavisi mümkün olmayabilir. Sporcu kaşıntısı ise kasık bölgesinde başlar ve mantar önleyici ilaçlarla etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Skrotal egzama penis ve kalça gibi diğer bölgelere yayılabilir. Araştırmalar, skrotal egzamanın güçlü bir psikolojik bileşene sahip olduğunu ve stresin bu tip egzamanın ana nedeni olabileceğini göstermiştir.

Kasık Egzaması Nasıl Anlaşılır

Birinci basamak doktorunuz kasık egzamasını teşhis edebilir. Özellikle alerjik kontakt dermatitten şüpheleniliyorsa veya tanı kesin değilse bir dermatoloğa da görünmenizi önerebilirler.

Doktorunuz bazen kasık egzamasını fiziki muayene sırasında sadece döküntüye bakarak teşhis edebilir. Mantar enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan hastalık gibi benzer semptomlara neden olabilecek diğer koşulları ekarte edeceklerdir. Laboratuarda test için bir cilt biyopsisi (cilt/deri örneği) alınabilir. Bu, döküntü kaynağının belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Kasık Egzaması Tedavisi

Kasık egzaması tedavisi tipik olarak tetikleyicinin belirlenmesiyle başlar. Skrotal egzama için bu, reçetesiz tedavileri durdurmayı, bol giysiler giymeyi ve stres yönetimini içerir.

Diğer tedaviler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Steroid kremler
  • Ağızdan alınan antihistaminikler
  • Fototerapi olarak da bilinen dar bant UV-B radyasyon tedavisi

Vulvar ve perianal egzama için tedavi, reçeteli nemlendirici maddeler veya steroid kremler içerir. Kremler banyo ya da duş bittikten sonra uygulanmalıdır. Yumuşatıcılar, durumu kötüleştirebilecek sabun ve diğer nemlendiriciler yerine de kullanılmalıdır.

Kasık egzaması olan çocuklar veya bebekler için, özellikle seboreikse, tedavi mineral veya zeytinyağı ve vazelin gibi yumuşatıcılar kullanmayı içerecektir. Bu, etkilenen cilt bölgesindeki döküntülerin ve kabuklanmanın gevşemesine yardımcı olabilir. Bölge rahatladıktan sonra, bir bez kullanılarak hafifçe silinerek temizlenebilir. Ketokonazol %1 ila %2 kremin, seboreik dermatiti olan bebekler için güvenli ve etkili olduğu da gözlemlenmiştir.

Kasık egzaması
Kasık egzaması tedavi yöntemleri

Kasık Egzaması Tedavisi İçin Doğal Çözümler

Bazı doğal ilaçlar evde kasık dermatitini tedavi etmede ve yönetmede etkili olabilir. Sadece doktorunuzdan kesin bir teşhis ve onay aldıktan sonra kullanılmalıdırlar.

İç Çamaşırınızın Markasını Değiştirin

Bazı kumaşlar kasık bölgesindeki cildi tahriş edebilir. İç çamaşırı kumaşlarını değiştirmek, egzamanızı gidermenin ve onu tetikleyen olası tahriş edici maddeyi ortadan kaldırmanın yararlı bir yolu olabilir.

Islak Sargı Deneyin

Islak sargı, egzama alevlenmesi özellikle şiddetli olduğunda kullanılır. Temiz pamuklu giysiler veya gazlı bez kullanmayı ve suyla ıslatarak uygulanır. Islak sargı daha sonra pijama veya diğer bol giysiler altında etkilenen bölgeye uygulanır. Kaşıntı ve iltihabı hafifletmek içindir.

Banyodan ve egzamanız için herhangi bir topikal ilaç uyguladıktan sonra ıslak sargı yapılmalıdır.

Nemlendirici Krem veya Balsam Kullanın

Cildinizi nemlendirmek için kremler veya balzamlar kullanmak kasık egzamasıyla savaşmak için harika bir yol olabilir. Durumu daha da kötüleştirebilecek herhangi bir ilave koku, boya ve diğer yaygın alerjenlerden arındırılmış bir ürün seçmek önemlidir.

Kullanılabilecek bazı nemlendirici kremler, vazelin ve mineral yağı içerir. Bunlar nemlendirme söz konusu olduğunda genellikle ilk tercihtirler. Cilt bariyeri onarıcı kremlerin yanı sıra losyonlar da kullanılabilir.

Bir krem veya balsam seçerken aşağıdakiler gibi bazı bileşenlerden kaçınmalısınız:

  • Kokular: Kokular ürünlerin güzel kokmasını sağlasa da, bunlar genellikle yaygın alerjenlerdir.
  • Uçucu Yağlar: Uçucu yağlar, yapay olanlar kadar zararlı olabilecek doğal kokular içerir.
  • Üre: Bu bileşen sedef hastalığı gibi diğer cilt rahatsızlıklarına iyi gelebilir ancak egzaması olanlar için daha fazla tahrişe neden olabilir.
  • Lanolin: Egzaması olan kişiler, koyunlar tarafından üretilen bir yağ olan lanolin’e karşı alerji geliştirmeye daha yatkın olabilir.
  • Retinoidler: Retinoidler genellikle yaşlanma karşıtı ve akne karşıtı ürünlerde kullanılır ancak egzama alevlenmelerini tetikleyebilir.
  • Kokamidopropil Betain: Şampuanlarda ve vücut yıkamalarında kullanılan köpürtücü bir maddedir. Genellikle çocuk ürünleri için vazgeçilmez bir formül olarak pazarlanır, ancak egzamaya neden olabilir.
  • Propilen Glikol: Propilen glikol genellikle kremlere ve merhemlere, iki sıvının birbirine karışmasını teşvik eden bir emülgatör olarak dahil edilir. Aynı zamanda birçok egzama ilacında da bulunabilir, ancak alerjisi olan kişilerde alevlenmeler olacaktır.
  • Etanol: Alkol cildi yakabilir ve kurutabilir, bu da egzamayı daha da kötüleştirir.

Doktorunuzla görüştükten sonra evde yapabileceğiniz tedavi ilaçlarını kullanmalısınız. Bu, kesin bir teşhise sahip olmanızı ve doktorunuzun önerebileceği belirli ürünleri denemekte özgür olmanızı sağlayacaktır.

Kasık Egzamasını Önlemek İçin Yapmanız Gerekenler

Egzama alevlenmelerini önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Kaşıntı olduğunda cilt bölgesini kaşımayın.
  • Doktorunuzun önerileri doğrultusunda bir cilt bakım rutini oluşturun.
  • Doğru türde iç çamaşırları giyin.
  • Mümkünse bol iç çamaşırı ve giysiler giyin.
  • Tüm yeni giysileri giymeden önce yıkayın.
  • Yumuşak, kokusuz sabunlar ve vücut yıkama ürünleri kullanın.
  • Ilık banyolar veya duşlar yapın.
  • En az sekiz bardak su içerek gün boyunca susuz kalmayın.
  • Terledikten sonra mümkün olan en kısa sürede yıkanın veya duş alın ve kuru giysiler giyin.
  • Stresi yönetin ve stres konusunda bilinçlenin.
  • Bildiğiniz tüm alerjenleri ve tahriş edici maddeleri sınırlandırın veya ortadan kaldırın.

Son Sözümüz

Egzama rahatsız edici ve hoş olmayan bir durum olabilir. Egzamalı bölgeler zaman zaman alevlendiği için, sizi ne zaman ve nasıl daha şiddetli etkileyeceğini belirlemek zor olabilir. Ayrıca buna neyin sebep olduğunu anlamak da zor olabilir. Egzamanın tedavisi yoktur ve alternatif tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, bu nedenle sizin için neyin işe yaradığını bulmak biraz zaman alabilir.

İyi haber şu ki, egzama sağlığınız için ciddi bir tehdit değil ve ihtiyacınız olan tedavi yöntemini bulduktan ve tetikleyicilerinizi belirledikten sonra bunlardan kaçınarak kolayca yönetilebilir.

Kasık Egzaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kasık Egzaması Neden Olur?

Kasık egzamasının nedeni belirsizdir, ancak tahriş edici maddeler, alerjenler ve yüksek düzeyde stres gibi birçok şey kasık egzamasına neden olabilir.

Kasık Egzaması Nasıl Tedavi Edilir?

Kasıktaki egzama, öncelikle tetikleyiciler ve tahriş edici maddeler ortadan kaldırılarak tedavi edilir, bunların yanı sıra reçeteli ve topikal kremlerle de tedavi edilebilir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve bol giysiler giymek gibi belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da kasık egzaması tedavisine yardımcı olacaktır.

Çocuklarda Kasık Egzaması İçin Ne Yapılmalı?

Çocuğunuzda kasık egzamasına benzeyen bir kızarıklık varsa, mümkün olan en kısa sürede baktırmak için çocuk doktorunuzdan randevu alın. Çocuğunuz için en iyi tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olabilirler.

Kasık Egzaması Neden Çok Kaşınır?

Kasıktaki egzamayı kaşımaya devam ederseniz, daha da kötüleşebilir. Kasıkta ki egzama giydiğiniz kıyafet, iç çamaşırı, kullandığınız şampuan, sabun yada losyon yada kötü beslenme alışkanlıklarınız gibi bir çok nedenden dolayı kaşınıyor olabilir. Bu gibi sebepleri belirleyip ortadan kaldırmadığınız sürece şiddetli bir şekilde kaşınmaya devam edecektir.

Kasık Egzaması Nasıl Görünür?

Kasık egzaması vücudun diğer bölgelerindeki egzamayı benzer ve pullu bir döküntü olarak ortaya çıkar, ancak buna kasık bölgesinde kabuklanma ve kızarıklık da eşlik edebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu