Sağlık

Ciltteki Kırmızı Lekelerin 13 Nedeni

Ciltteki kırmızı lekelerin bir çok sebebi olabilir. Bazı durumlarda kırmızı lekeler ciddi rahatsızlığın belirtisi olabilir. Ciltte kırmızı lekelere neyin sebep olabileceğini, nasıl teşhis ve tedavi edildiğini derledik.

Ciltteki kırmızı lekelerin çeşitli olası nedenleri vardır. Örneğin, tahriş edici bir şeyle temas dermatite neden olabilir, mantar enfeksiyonu saçkırandan sorumludur, kan damarlarının patlaması purpura olarak bilinen lekelere neden olur ve bazı otoimmün durumlar kızarıklığa neden olabilir. Bazı lekeler kendi kendine kaybolacaktır, ancak bazılarının tedaviye ihtiyacı olabilir.

Lekeler farklı cilt tonlarında aynı görünmeyebilir. Örneğin sivilce, açık ten tonlarında kırmızı görünebilir, ancak daha koyu ten tonlarında koyu lekeler gibi görünebilir.

Bu makale ciltte kırmızı lekelerin 13 olası nedenini ve bunların endişe kaynağı olup olmadığını ve ayrıca ne zaman acil tıbbi yardım alınması gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

İsilik (Miliaria)

Güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte oluşan kırmızı lekelere “isilik” adı verilen bir durum neden olabilir. İsilik (miliaria), deri altındaki ter bezleri tıkandığında meydana gelir. Bu, ciltte kaşıntılı veya ağrılı olabilen küçük, kırmızı, dikenli şişliklere neden olur.

İsilik genellikle deri kıvrımlarında veya koltuk altları, göğüs, sırt, kollar ve kasık gibi terin biriktiği cilt bölgelerinde görülür. Sıcak iklimlerde yaşayan, çok terleyen veya uzun süre yatak istirahatinde olan kişilerde isilik olma olasılığı daha yüksektir.

İsilik, soğutma banyoları, soğuk kompresler ve bol giysiler giymek gibi evde alternatif tedavi yöntemleriyle cilt sıcaklığının düşürülmesiyle tedavi edilebilir.

İsilik genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, cilt yaralanırsa ikincil bir enfeksiyona yol açabilir. Şiddetli vakalarda, ağrıyı hafifletmek ve enfeksiyonu temizlemek için oral veya topikal antibiyotiklere ihtiyaç duyulur.

İsilik üzerinde beyazımsı bir renklenme, deride pullanma veya irin benzeri bir akıntı gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz, sağlık uzmanınızı arayın.

Ciltteki kırmızı leke isilik belirtisi olabilir.

Kiraz Anjiyomu

Ciltteki kırmızı lekeler bazen, kan damarlarından oluşan yuvarlak kırmızı veya mor bir nokta olarak görünen küçük bir deri büyümesi olan kiraz anjiyomu (veya kiraz hemanjiyomu) olabilir. Büyümeler çok fazla olabilir veya daha düz olabilir. Büyümeler bir tümörle karıştırılabilir, ancak kanser değildirler.

Kiraz anjiyomları, 30 yaş ve üzerindeki erişkinlerde sık görülür. Genellikle gövdede ortaya çıkarlar, ancak kollar, bacaklar ve kafa derisinde de gelişebilirler. Bazen büyümelerin boyutu değişir ve kanayabilir, ancak bu bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Kiraz anjiyomları, bir uzmanın kontrol etmesiyle teşhis edilir. Genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak, oluşumların görünümü sizi rahatsız ediyorsa veya kanamaya eğilimliyse, onları aldırabilirsiniz. Uzmanlar, lazerler veya sıvı nitrojen gibi büyümeleri giderme seçenekleri tavsiye edebilir. Genellikle, bu prosedürler zararsızdır.

Ciltteki kırmızı leke kiraz anjiyomu olabilir.

Kontakt Dermatit

Ciltteki kırmızı lekeler, yaygın bir cilt rahatsızlığı olan kontakt dermatitten de kaynaklanabilir. Cildiniz tahriş edici veya alerjiniz olan bir şeyle temas ettiğinde ortaya çıkar.

Kontakt dermatit genellikle şişliklerle birlikte kaşıntılı kırmızı bir döküntü olarak ortaya çıkar. Ayrıca vücudun herhangi bir yerinde şişmiş, kuru, pul pul dökülmüş cilde neden olabilir.

Kontakt dermatitin iki ana türü vardır:

  • Tahriş edici kontakt dermatit, cildin koruyucu bariyeri zayıfladığında ve cilt bir madde tarafından tahriş edildiğinde ortaya çıkar.
  • Alerjik kontakt dermatit, bağışıklık sistemi alerjiye neden olan bir maddeye (alerjen) anormal tepki verdiğinde ortaya çıkar.

Bazen, cilt reaksiyonuna neyin sebep olduğunu anlamak kolaydır; örneğin, zehirli bir sarmaşığın içinden geçtiğinizde. Kızarıklığa neyin sebep olduğundan emin değilseniz, sağlayıcınız cilt reaksiyonuna neden olan bir şeye alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için bir yama testi yapmanızı isteyebilir.

Kontakt dermatit, buna neden olan maddeden uzak durduğunuz sürece genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine düzelir. Kontakt dermatit tedavisi, nedene bağlıdır ancak kaşıntıya yardımcı olmak için reçetesiz (OTC) hidrokortizonlu krem veya reçeteli oral antihistaminikler içerebilir.

Nefes almada zorluk veya ağzınızın, dudaklarınızın veya boğazınızın şişmesi gibi ciddi bir alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa 112’yi arayın veya acil servise gidin.

Kontakt dermatit kırmızı lekelerin sebebi olabilir.

Saçkıran

Ciltteki kırmızı lekeler, saçkıran (tinea corporis) gibi enfeksiyonlardan olabilir. Saçkıran, kenarları kabarık kırmızı, lekeli, dairesel döküntülere neden olan yaygın bir mantar deri enfeksiyonudur. Saçkıran ayrıca cildin pul pul dökülmesine ve soyulmasına neden olabilir, ancak genellikle zarar vermez.

Vücudunuzun herhangi bir yerinde saçkıran olabilir, ancak en sık kollarda ve bacaklarda ortaya çıkar.

Saçkıran oldukça bulaşıcıdır. Ten tene temas yoluyla veya kontamine olmuş nesnelere veya yüzeylere dokunarak yaymak çok kolaydır. Evcil hayvanlar ayrıca saçkıranlara neden olan mantarları da bulaştırabilirler.

Bir uzman, nasıl göründüğüne bağlı olarak saçkıranı teşhis edebilir. Saçkıran vakalarının çoğu reçetesiz (OTC) veya reçeteli antifungal kremle tedavi edilebilir. Düzgün tedavi edilmezse, saçkıran yayılabilir ve temizlenmesi için oral bir antifungal ilaç gerektirebilir.

İlaç Alerjisi

Ciltteki kırmızı lekeler ayrıca bir alerjene karşı bir reaksiyon veya hassasiyet olabilir. Bir örnek, vücudunuz bir ilaca alerjik reaksiyon gösterdiğinde ortaya çıkan bir ilaç alerjisidir. Ayrıca bir ilaca aşırı duyarlılık veya bir ilacın yan etkisi (ışığa duyarlı reaksiyonlar) neden olabilir. İlaç alerjisi, kurdeşen, kızarıklık veya kabarcıklar olarak görünebilir.

İlaç alerjisi hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Hatta bazı durumlarda acil bakım gerekebilir. İlaç alerjisi tüm vücudu veya sadece bir bölümü etkileyebilir. Cilt üzerinde yayılma (diffüz) eğilimi gösterir.

Doktorunuz, sahip olduğunuz kızarıklığın bunlardan birinin neden olup olamayacağını anlamak için şu anda aldığınız tüm ilaçları ve takviyeleri gözden geçirecektir. Bir ilacı almayı bıraktıktan sonra durum düzelmezse, sağlayıcınız şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olması için steroidler veya antihistaminikler gibi tedaviler reçete edebilir.

İlaca karşı alerjik reaksiyonlar ciddi olabilir ve bazen yaşamı tehdit edebilir. Yeni bir ilaçtan saatler, günler veya haftalar sonra bir kızarıklık gelişirse, derhal doktorunuzla iletişime geçin.

Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea)

Çocukların ve gençlerin cildindeki kırmızı lekeler, gül hastalığı (pityriasis rosea) adı verilen bir durumdan olabilir. Genellikle ergenleri, gençleri ve genç yetişkinleri etkileyen yaygın bir kızarıklıktır. Ciddi bir durum (iyi huylu) değildir.

Gül hastalığı genellikle göğüste, gövdede veya sırtta daha büyük bir kırmızı leke ile başlar ve bunu halka benzeri bir şekle sahip daha küçük kırmızı lekeler izler. Lekeler pul pul ve kaşıntılı olabilir.

Uzmanlar, gül hastalığına neyin neden olduğunu bilmiyorlar, ancak viral veya bakteriyel bir enfeksiyonla bağlantılı olduğuna inanılıyor. Genellikle bir enfeksiyondan sonra ortaya çıkar. Bazı kişilerde ayrıca baş ağrısı, boğaz ağrısı ve ateş de görülür.

Gül hastalığı genellikle görünüşü ile teşhis edilir. Bazen altı ila sekiz hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Doktorunuz, kızarıklıktan kaynaklanan kaşıntı ve şişmeyi hafifletmek için size steroidler, antihistaminikler veya antiviral ilaçlar verebilir.

Kan Lekeleri (Purpura)

Ciltteki kırmızı lekeler de kan lekesi (purpura) olabilir. Bu kırmızı veya mor renkli lekeler, cildinizde veya ağzınızın içinde küçük veya büyük yamalar halinde görünebilir. Purpura, küçük kan damarları patladığında ve derinin altında kan biriktiğinde meydana gelir.

Kan lekelerinin kendisi mutlaka bir sorun değildir, ancak daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilirler. Örneğin, yaygın olduklarında bir kan pıhtılaşma bozukluğunun belirtisi olabilirler.

Doktorunuz, kan lekelerinin nedenini teşhis etmeye yardımcı olmak için fiziksel bir muayene yapacak ve kan testleri (trombosit sayınızı kontrol etmek dahil) isteyecektir. Purpura için bazen steroidler verilir. Purpuralı bir kişinin trombosit sayısı düşükse intravenöz (IV) ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.

Atopik Dermatit (Egzama)

Ciltteki kırmızı lekeler, kronik cilt rahatsızlıklarından olabilir. Örneğin, atopik dermatit (egzama), genellikle dirsekler, boyun, bilekler ve dizlerin veya kulakların arkası gibi deri kıvrımlarında kırmızı, kaşıntılı, pullu döküntülere neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır.

Atopik dermatit genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Genellikle doktor tarafından fizik muayene ile teşhis edilebilir. Atopik dermatit tedavisi genellikle daha şiddetli vakalar için topikal steroid kremler, antihistaminikler veya oral steroidleri içerir. Uzmanlar ayrıca alevlenmeleri azaltmak için cildi iyice nemlendirmeyi tavsiye ediyor.

Egzaması olan bazı kişiler duş aldıktan sonra kızarıklık ve kaşıntı fark eder. Bu, sıcak veya uzun süreli duşlar alırsanız veya cildinizi tahriş eden ve kurutan ürünler kullanırsanız meydana gelebilir.

Yüzücü Kaşıntısı (Cercarial Dermatitis)

Yüzdükten sonra ciltte oluşan kırmızı lekeler “yüzücü kaşıntısından (cercarial dermatit)” kaynaklanabilir. Adından da anlaşılacağı gibi, şistozom olarak bilinen parazitlerle kirlenmiş suda yüzdükten sonra ortaya çıkan kaşıntılı, engebeli, kırmızı bir döküntüdür. Parazitler hem tatlı su hem de tuzlu su yaşam alanlarında bulunabilir.

Döküntü tipik olarak kirli suya maruz kaldıktan sonraki bir gün içinde gelişir. Döküntü bulaşıcı değildir ancak tedavi edilmesi gerekir. Topikal steroidler ve oral antihistaminikler semptomları tedavi edebilir ve enfeksiyon düzelmezse antibiyotik gerekebilir.

Sedef Hastalığı

Ciltteki kırmızı lekeler, sedef hastalığı gibi cildi etkileyen kronik bir otoimmün bozukluktan kaynaklanabilir. Bu durum stres, ilaçlar, enfeksiyon, yaralanma veya çevresel faktörler tarafından tetiklenir. Bir sedef hastalığı döküntüsü, çoğunlukla dirseklerde ve dizlerde olmak üzere, gümüş renkli plaklarla birlikte kaşıntılı ve kırmızıdır. Bağışıklık sistemi cilt hücrelerini aşırı ürettiğinde plaklar oluşur.

Bir uzman, nasıl göründüğüne göre sedef hastalığını teşhis edebilir. Bazen bir cilt biyopsisi kullanılır. Sedef hastalığının tedavisi, lezyonların ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır, ancak topikal steroid kremler, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar ve UV ışık tedavisini içerebilir. Soğuk kompresler, nemlendiriciler ve yulaf ezmesi banyoları da sedef hastalığından kaynaklı kaşıntıyı azaltabilir.

Liken Planus

Ciltteki kırmızı lekeler diğer otoimmün hastalıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin, liken planus ağzın içinde, tırnaklarda, kafa derisinde, cinsel organlarda, gözlerde, boğazda ve sindirim sisteminde kırmızı lekelere neden olur. Genellikle düz, kaşıntılı, mor bir döküntü olarak görünür.

Liken planusun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı uzmanlar durumun genetik bir bileşeni olabileceğini düşünmektedir. Liken planus kadınlarda ve 30 ile 60 yaş arasındaki kişilerde daha sık görülür.

Liken planus bulaşıcı değildir. Bazen tedavi olmadan düzelir ancak tekrarlayan bir sorun da olabilir. Bir uzman, liken planus’u fiziksel bir muayene ile teşhis edebilir. Topikal steroidler, topikal retinoidler veya oral antihistaminikler ile tedavi önerebilir.

Peteşi

Ciltte kızarıklık gibi görünen ancak genellikle peteşi olmayan kırmızı lekeler. Bunlar kızarıklık gibi görünen küçük kırmızı lekelerdir. Derinin altındaki küçük kan damarları patladığında ortaya çıkarlar. Peteşiler, kiraz anjiyomlarından daha küçük ve daha yaygın olma eğilimindedir.

Peteşi genellikle kollarda, bacaklarda, midede ve kalçalarda aniden ortaya çıkar. Büyümezler ancak vücudun farklı bölgelerine yayılabilirler ve daha büyük yamalar oluşturabilirler. Lekeler genellikle kaşıntı yapmaz.

Peteşi aslında bir durum değil, enfeksiyon, travma, kanama bozukluğu veya alerji belirtisidir. Bir sağlık uzmanı, bunlara neyin sebep olduğunu anlamak için lekelere bakabilir. Örneğin strep boğaz ve kızıl hastalığı gibi mantar, viral veya bakteriyel enfeksiyonların peteşiye neden olduğu bilinmektedir.

Enfeksiyon belirtisi yoksa ve lekeler yayılmıyorsa peteşinin tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Ancak, bir kişinin ateşi de varsa, bu hemen tedavi edilmesi gereken ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

Sivilce (Akne Vulgaris)

Ciltteki kırmızı lekeler genellikle sadece sivilce (akne vulgaris) veya yüz, göğüs ve sırtın üst kısmındaki iltihaplı kırmızı lekelerdir. Sivilceler gözenekler yağ, ölü cilt hücreleri ve bakteriler tarafından tıkandığında oluşur.

Hafif akne genellikle evde reçetesiz satılan (OTC) akne ürünleri ile tedavi edilebilir. Kistik akne adı verilen daha şiddetli bir akne türü, bir dermatolog tarafından tedavi edilmesini gerektirebilir. Akne tedavisi, topikal akne ilaçları, oral antibiyotik izotretinoin, steroid enjeksiyonları, kimyasal peeling ve hormonal kontraseptifleri içerir.

Doktora Ne Zaman Gidilir

Cildinizdeki kırmızı lekelerin birçok nedeni olabilir ve bir uzman doktor görmeden neden onlara sahip olduğunuzu anlayamayabilirsiniz. Kızarıklığın görünümüne ve ciddiyetine, tıbbi geçmişinize ve altta yatan diğer rahatsızlıklarınıza bakılması gerekir.

Genel olarak, cildinizdeki kırmızı lekelerle birlikte aşağıda ki belirtilere sahipseniz hemen doktora gitmelisiniz:

  • Yüksek ateş
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Nefes almada zorluk
  • Şiddetli ağrı veya şişlik
  • Lekede ilhitaplı akıntı

Özetle

Ciltteki kırmızı lekelerin birçok nedeni olabilir. Bazıları ciddi değildir ve tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Kırmızı cilt lekelerinin diğer nedenleri ciddidir ve bir dermatolog veya başka bir tıp uzmanı tarafından tedavi edilmeleri gerekir.

İsilik, kiraz anjiyomları, liken planus ve gül hastalığı gibi durumlar genellikle tedavi gerektirmez. Akne, atopik dermatit, kontakt dermatit, peteşi, sedef hastalığı, purpura, saçkıran ve yüzücü kaşıntısının bir sağlayıcı tarafından teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekebilir.

Son Sözümüz

Ciltte kırmızı lekeler yaygındır, ancak mutlaka endişe verici değildir. Bununla birlikte, enfeksiyonlar, alerjiler, parazitler ve otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere kırmızı cilt lekelerinin birçok olası nedeni olduğundan emin olmanın tek yolu, tedavi konusunda da yardımcı olabilecek bir uzmandan teşhis almaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yüzdeki Kırmızı Lekeler Ne Anlama Geliyor?

Yüzdeki kırmızı lekeler, yüzde gelip giden kızarıklığa veya kızarmaya neden olan bir cilt rahatsızlığı olan gül hastalığının bir işareti olabilir. Etkilenen bölgelere su veya cilt bakım ürünleri sürüldüğünde yanma veya batma hissine de neden olur. Gül hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, ancak bazı alternatif yöntemler semptomların azalmasına yardımcı olabilir.

Cilt Hastalıkları için Kime Görünmeliyim?

Dermatolog, cilt hastalıklarında uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıdır. Bununla birlikte, nedene bağlı olarak diğer uzmanlar da cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Örneğin, bir alerji uzmanı cilt alerjilerini tedavi edebilir, bir romatolog otoimmün cilt hastalıklarını tedavi edebilir ve bir onkolog cilt kanserini tedavi edebilir.

Kırmızı Lekeler Cilt Kanseri Belirtisi midir?

Kırmızı lekeler kanserin bir işareti olabilir, ancak her leke için bu teşhir geçerli değildir. Cilt kanseri, kanser türüne göre görünüm olarak farklılık gösterebilir. Örneğin:

  • Skuamöz hücreli karsinom, sert kırmızı bir nodül, düz pullu yaralar veya ağız içinde veya cinsel organlar veya anüs üzerinde kırmızı bir yamaya neden olabilir.
  • Bazal hücreli karsinom genellikle güneşe maruz kalan ciltte beyaz mumsu bir yumruya veya kahverengi pullu bir yamaya neden olur.
  • Melanom genellikle mevcut bir bendeki değişikliklerle tanınır (renk, boyut ve kenarlardaki değişiklikler dahil).

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu