
Kulak ağrınız varsa veya çocuğunuz da olduğundan şüpheleniyorsanız, kulak iltihabıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Orta kulak iltihabı, orta kulak enfeksiyonu olarak adlandırılır ve bireylerin en sık karşılaştığı kulak enfeksiyonu türüdür.
Rahatsızlık, kulak akıntısı ve boğuk işitme gibi genel belirti ve semptomlarla anlaşılabilir, ancak daha az spesifik belirtilerde (sinirlilik ve iştah azalması) görülebilir. Bu enfeksiyonları nasıl hissettiklerini ifade edebilen çocuklarda tanımak genellikle kolaydır, ancak ebeveynler için bebeklerde ve küçük çocuklarda tanımlaması daha zor olabilir.
Orta Kulak İltihabı Sık Görülen Belirtiler
Yetişkinlerde ve çocuklarda orta kulak iltihabının yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Kulak ağrısı (otalji), özellikle tek kulakta veya uzanırken
- İşitme kaybı: Etkilenen kulağa bir kulak tıkacı takıyormuşsunuz gibi sesler boğuk gelebilir
- Kulakta dolgunluk hissi
- Genel olarak hastaymış gibi hissetmek
- Kulak drenajı (kulak akıntısı)
- Elektronik kulak monitörüyle kulak zarının arkasındaki sıvı tespit edilmesi
Çocuklar genellikle soğuk algınlığı ile birlikte veya soğuk algınlığından hemen sonra orta kulak enfeksiyonu geçirirler; kulak enfeksiyonu başlamadan hemen önce öksürük ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığı semptomlarının olmasını bekleyebilirsiniz. Bebekler ve küçük çocuklar açıkçası size kulak ağrısı hissettiklerini söyleyemezler, bu nedenle yaygın olarak gösterdikleri semptomları bilmeniz gerekir. .
Yukarıda yer verdiğimiz belirtilere ek olarak aşağıda ki belirtileri de gözlemleyin:
- Kulakları çekiştirmek veya tutmak (bu, her zaman bir kulak enfeksiyonuna bağlı olmasa da, ağrıyı gösterir)
- Seslere tepki vermeyerek boğuk işitme veya işitme kaybı belirtileri gösterme
- 45 derece veya daha yüksek ateş
- Bulantı, kusma ve ishal
- Huysuzluk, sinirlilik, aşırı ağlama, sakinleşmede zorluk
- Uyumakta zorluk veya derin uyku hali
- İştah azalması
- Uyuşukluk; enerji eksikliği veya oyuna ilgisizlik
Orta Kulak İltihabı Nadir Belirtileri
İç kulakta basınç birikmesi, kulaktan ani bir sarı, yeşil veya kanlı akıntı akışıyla kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Kulak ağrısı daha sonra hızlı bir şekilde azalabilir. Kulak çınlaması ve baş dönmesi hissi yaşayabilirsiniz.
Orta kulak iltihabının daha az belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
Efüzyonlu Otitis Media
Salgı otitis media olarak da adlandırılan efüzyonlu otitis media, orta kulakta sıvı birikmesidir. İlerlediği taktirde orta kulak iltihabı olabilir. Diğer durumlarda, enfeksiyon olmadan tıkanmış bir östaki borusu nedeniyle efüzyon gelişmiş olabilir, ancak sıvı, kulak enfeksiyonuna dönüşebilecek bakterileri hapseder.
Efüzyonlu otitis media genellikle hiçbir semptom göstermez, ancak buna aşağıdakiler eşlik edebilir:
- Kulakta dolgunluk hissi
- Hafif işitme kaybı
- Yutma ile birlikte seste çatlama
Kronik Otitis Media
Kronik orta kulak iltihabı (tekrarlayan enfeksiyonlar veya devam eden enfeksiyonlar) ek belirti ve semptomların yanı sıra komplikasyonların gelişebileceğine dair belirtilere yol açabilir. Siz veya çocuğunuz, üşüttükten veya orta kulağa su girdikten sonra (delik bir kulak zarı nedeniyle) kulak enfeksiyonu semptomlarını yeniden yaşayabilirsiniz. Bunlar arasında şunlar olabilir:
- İşitme kaybı
- Kronik kulak akıntısı
- Kulak arkasında akıntı ve şişlik
- Denge sorunları
- Yüz zayıflığı
- Derin kulak ağrısı
- Baş ağrısı
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Tükenmişlik
- Küçük çocuklarda konuşma gecikmesi
Orta Kulak İltihabı Komplikasyonları
Kulakta biriken sıvının basıncı ve irin nedeniyle kulak zarı yırtılabilir. Kulak zarında (timpanik membran) bir delik veya küçük bir yırtık oluşur. Bu, tıbbi tedaviye ihtiyaç duymadan hemen hemen birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşir. Yırtılmış bir kulak zarı baş dönmesi hissi, mide bulantısı veya kusmaya neden olabilir. Uygun tedaviyi almak için bir sağlık uzmanına görünmelisiniz. Kulak zarı iyileşmezse cerrahi operasyon gerekebilir.
Çocuklarda, iletim tipi işitme kaybı ile birlikte tekrarlayan kulak iltihapları, konuşma ve dil gelişimini bozabilir ve çocukların seslerin nereden geldiğini bulamamalarına neden olabilir. Çocuklar sınıf gibi gürültülü yerlerde olduklarında kelimeleri ayırt etmekte ve anlamakta daha fazla zorluk çekebilirler.
Bu tür enfeksiyonlar işitsel işlemleme bozukluklarına katkıda bulunabilir. Kalıcı işitme kaybı nadirdir, ancak uzun süreli ve tekrarlayan enfeksiyonlarla gelişebilir.
Kronik orta kulak iltihabı, labirentite ve kulaktaki işitme ve dengenin korunmasına yardımcı olan hassas yapıların zarar görmesine neden olabilir. Orta kulakta kistler veya deri dokusunun (kolesteatom) bükülen büyümeleri de gelişebilir.
Nadir olmasına rağmen, bakteriyel otitis media bazen mastoid kemiğe (mastoidit) veya iç kulağa yayılır. Çok nadir durumlarda enfeksiyon beyne yayılabilir ve menenjite veya apseye neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Gitmeniz Gerekir
Bazı uzmanlar, ağrıyı tedavi etmek için acele edilmemesi gerektiğini, kendi kendine iyileşebilmesi için iki ila üç gün beklenmesi gerektiğini savunmaktadır. Bir çocuğun ne zaman görülmesi gerektiğine dair sağlık uzmanınıza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Kötüleşen veya düzelmeyen kulak ağrısı, ateş ve kan veya iltihaplı akıntı, özellikle 6 aylıktan küçük bir bebekte tıbbi değerlendirme gerektirir.
Yetişkinler, kulak ağrısı veya başka semptomlar yaşadıklarında, muayene için beklemeleri mi yoksa içeri girmeleri mi gerektiğini öğrenmek için sağlık uzmanını aramalıdır. Orta kulak iltihabı olan yetişkinler, yetişkinlerde orta kulak iltihabının nadir bir nedeni olan nazofarenks kanserini ekarte etmek için bir KBB doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Bir sağlık uzmanı, fizik muayenede kulak zarı iltihabı (kızarıklık, şişkinlik) belirtileri görerek tanıyı doğrulayabilecektir.
Siz veya çocuğunuz bir orta kulak iltihabı tedavisi görüyorsanız, doktorunuz iyileşmeniz gerektiğini söylediğinde not alın. Kulak tedaviye yanıt vermezse veya yeni belirtiler fark edilirse, doktorunuzu veya çocuk doktorunuzu arayın. Benzer şekilde, efüzyonlu otitis media tedavisinden sonra herhangi bir yeni semptom fark edilirse, bunları sağlık uzmanınıza bildirin.
Orta Kulak İltihabı Sıkça Sorulan Sorular
Orta Kulak İltihabı Ne Zaman Geçer?
Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
- Kulağı çekiştirme
- Uyku problemi
- Huysuzluk
- Ateş
- Denge sorunu
- Düşük seslere daha az tepki